
Continu verbeteren: Van Goed naar Goud
Marc Lammers
Marc Lammers was de bondscoach die met het Nederlandse dameshockeyteam goud won op de Olympische Spelen van 2008. Dit kwam niet aanwaaien, want het damesteam behaalde tot hun frustratie lange tijd alleen de tweede plaats. Maar Marc dacht in mogelijkheden, niet in moeilijkheden. Hij ging continu op zoek naar manieren om het team te verbeteren en die gouden medaille te halen.
Continu verbeteren, dat was ook het thema van ons symposium. Een ontzettend leuke dag vol inspiratie, waarin we samen met onze klanten en (oud-)Futureprovers ons eerste lustrum vierden. Marc Lammers sloot de dag af met een levendige en inspirerende sessie over talentontwikkeling, leiderschap en flow.
Ben je benieuwd wat we kunnen leren van de topsport en toepassen op procesverbetering? Lees dan snel verder, want in deze blog delen we de belangrijkste inzichten.
‘’Wat kunnen we leren van de topsport?’’
Marc Lammers was een zeer vooruitstrevende en moderne coach. Hij introduceerde allerlei innovatieve technieken in de wereld van hockey, zoals videobrillen, hartslagmeters, oor-telefoontjes, ijsbaden en analysesoftware. Technieken die niet direct geadopteerd werden door zijn spelers. Maar uiteindelijk maakten ze wel het verschil. Zijn visie op talentontwikkeling past ook helemaal bij het DNA van Futureprove.
In zijn sessie deelde hij de volgende inzichten, die ook toepasbaar zijn op procesverbetering:
1. Zet kleine stapjes vooruit
Vaak wachten we op innovaties die een indrukwekkende verbetering opleveren. Het resultaat? We kunnen lang blijven wachten, want zulke innovaties zijn zeldzaam. Marc legt uit dat focussen op kleine stapjes veel beter werkt.
Met de videobrillen die hij in zijn tijd als coach introduceerde, kon hij bijvoorbeeld een herhaling zien van strafcorners. Niet na de wedstrijd, maar tijdens. Zo zag hij waar er ruimte was om de volgende strafcorner te scoren. Dit gaf hij door aan de spelers via oor-telefoontjes. Een kleine verbetering, waardoor ze tijdens strafcorners ineens veel vaker scoorden. Hetzelfde geldt voor procesverbetering. Lukt het je om de dagelijkse processen steeds met twee procent te versnellen? Dan levert dit uiteindelijk toch een groot resultaat op.
2. Meten is weten
Marc wist alles van zijn spelers. Hoeveel ballen ze kregen, hoe snel ze liepen en het rendement dat ze behaalden. Data die hij niet gebruikte om zijn spelers te straffen, maar juist om progressie te meten. Deel je die progressie met je team en vier je verbeteringen? Dan maken zij endorfine en dopamine aan, wat verslavend werkt.
Door goed naar de data te kijken, ontdekte Marc ook dat de meeste doelpunten werden gemaakt tijdens strafcorners. Daar moest dus ook de focus op liggen tijdens de training. Wat is de strafcorner in het bedrijf waar je verbeteringen wil doorvoeren? Waar wordt het meeste resultaat mee gehaald? Door dat te achterhalen, kun je de focus leggen op verbeteringen die echt waarde toevoegen.

‘’Focus op talent.’’

3. Zet een best practice in
De Olympische Spelen in 2008 vonden plaats in Beijing. Dat betekende dat het team moest spelen in een temperatuur van 45 graden. Om daarop voor te bereiden, ging Marc op zoek naar manieren om weer twee procent winst te behalen. Dat kan onder andere door sneller te herstellen.
In plaats van een warme douche na de wedstrijd, stelde Marc daarom voor om tien minuten in een ijsbad te gaan zitten. Anky van Grunsven deed dit ook met haar paarden en bleek daar goede resultaten mee te halen. Als coach gaf hij het goede voorbeeld en ging als eerste het badje in, maar toch wilden de spelers er niks van weten. Wie zei dat een ijsbad het verschil zou maken?
Marc heeft toen Anky van Grunsven gevraagd een presentatie te geven. Anky liet data zien over de vooruitgang van haar paarden én haar drie gouden medailles. Dat overtuigde de spelers, want die gouden medaille wilden zij ook.
Welke best practices kun je inzetten bij het verbeteren van processen? Welke organisaties staan al waar jouw organisatie wil staan?
4. Geef feedforward in plaats van feedback
Volgens Marc geeft feedback negatieve energie. Het zijn excuses achteraf, waar je toch niks meer aan kan veranderen. In de topsport doen ze daarom alleen nog aan ‘feedforward’: wat moeten we doen om de volgende wedstrijd wel te winnen? Het resultaat is dat je positieve energie in je team krijgt. Je focust je op wat nog voor je ligt en denkt in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden.
Daarnaast zorgt het vragen om feedforward ook voor meer betrokkenheid. Marc vroeg zijn spelers bijvoorbeeld: “Wat kunnen we morgen beter doen tegen Argentinië?” Doordat ze vervolgens zelf met een antwoord komen, voelen ze zich eigenaar van het plan. Dan zij ze ook de eerste die heel hard gaan rennen om dat plan te laten slagen.
Een mooi principe om ook in procesverbetering in te zetten. Betrek medewerkers erbij en vraag hen welke verbeteringen zij zien. Zo krijgen ze eigenaarschap over het plan, waardoor je tegen minder weerstand stuit en innovatieve ideeën opdoet.
5. Focus op talent
Toen het dameshockeyteam steeds tweede werd, trainden ze te veel op hun zwakke punten. Maar door onvoldoendes naar zesjes te brengen, word je geen kampioen.
Marc noemde Sylvia Karres als voorbeeld, spits in het team waarmee hij goud won. Tijdens trainingen liet hij spelers op haar backhand spelen, omdat dit haar zwakke plek was. Maar, omdat ze dit zo vaak oefenden, gingen spelers ook tijdens de wedstrijd haar aanspelen op de backhand. Toen besefte Marc dat dit de verkeerde tactiek was. Hij vroeg Sylvia waar ze de bal wél aangespeeld wilde hebben. Dit bleek vlak bij de keeper te zijn, op haar rechtervoet. Vanaf het moment dat spelers dit deden, werd Sylvia topscoorder en het team wereldkampioen.
Weet dus van je collega’s waar hun talenten liggen en zet ze in hun kracht. Een visie die we bij Futureprove omarmen en toepassen in ons traineeship. Welk inzicht ga jij toepassen in procesverbetering? Laat het ons weten.