Kickstarter voor fabriek van FrieslandCampina

Fieke van der Meer

FrieslandCampina kennen we onder andere van Melk, Yoghurt, Milner, Mona, Optimel en Vifit. Het voedingsmiddelenbedrijf voorziet wereldwijd miljoenen mensen van zuivelproducten. Als productiemanager bij de FrieslandCampina-fabriek in Leerdam had Fieke van der Meer de uitdaging om autonoom onderhoud te herintroduceren.

Match met Futureprove

Autonoom onderhoud stelt teams in staat om vroegtijdig mankementen te detecteren en zelf (kleine) problemen op te lossen. Hierdoor vermindert verspilling en variatie in de productie. Voor dit project is het belangrijk om datagedreven te werken en is de samenwerking met mensen op de werkvloer cruciaal. Daarom zag Fieke een match met Futureprove. Vijf jaar eerder kwam ze namelijk in contact met twee Futureprove trainees, toen ze met hen samenwerkte in het centrale continu verbeterteam van FrieslandCampina. “Ik dacht een profiel te herkennen wat bij dit project ook goed zou passen. Dat werd vervolgens bevestigd door Futureprove,” vertelt Fieke.

‘’Fieke is niet alleen blij met de prettige samenwerking, maar ook met het resultaat.

Match met trainee

“De matching met een geschikte trainee verliep ontzettend soepel. Ik kreeg drie cv’s van trainees te zien en koos daar de futureprover uit die ons de beste match leek,” legt Fieke uit. Dat het een goede match was, werd in de praktijk bevestigd. “Wouter was erg leergierig en paste wat hij leerde direct toe in de praktijk, waar wij veel profijt van hadden. Daarnaast kregen we ook een mentor van Futureprove toegewezen, die van een afstandje meekeek met de trainee. Die combinatie werkte perfect.”

Resultaat van het project

Fieke is niet alleen blij met de prettige samenwerking, maar ook met het resultaat. “Naast het onderzoeken hoe we autonoom onderhoud wilden herintroduceren, heeft Wouter ons geholpen om echt gefocust een aantal zaken in de steigers te zetten. Eén van die dingen is het trainen van medewerkers in autonoom onderhoud. Ook zijn we op dit moment nog bezig om een digitale tool uit te rollen, waarin instructies staan en we kunnen bijhouden wie wat heeft gedaan qua onderhoud. Deze veranderingen worden gedragen door de organisatie, wat cruciaal is voor het succes ervan,” vertelt Fieke.

‘’Deze veranderingen worden gedragen door de organisatie, wat cruciaal is voor het succes ervan.

Verschil theorie en praktijk

Natuurlijk liepen ze tijdens het project ook tegen uitdagingen aan. “De praktijk van continu verbeteren is soms wat weerbarstiger dan de theorie. In de theorie heb je een project met logische stappen, terwijl dit in de praktijk lang niet altijd het geval is. Hierdoor was het af en toe even schakelen, maar Wouter is hier creatief mee omgegaan en hij heeft het goed opgepakt,” legt Fieke uit.

Kickstarter in de fabriek

“Futureprove heeft ons geholpen met de kickstarter die we nodig hadden in de fabriek,” zegt Fieke.  Het project in de fabriek is afgerond, maar ze hoopt dat andere locaties van FrieslandCampina ook de hulp van Futureprove in gaan zetten.