Verbeterkata, Storytelling en Hoshin Kanri

Workshops Futureprove Symposium 2022

Verbeterkata, Storytelling en Hoshin Kanri. Wat hebben die drie methodieken met elkaar gemeen? Het zijn alle drie methodes die van pas komen als je werkt aan een verbeterproject. Tijdens ons symposium konden deelnemers actief kennis maken met deze methodes in verschillende workshops. In deze blog vertellen we je meer over deze workshops. Ook ontdek je de key take-aways van de workshops, zodat je die kunt toepassen op je eigen verbeterproject.

Verbeterkata in de praktijk

Wat betekent het om dagelijks te streven naar beter? Dat is wat Willem Janssen de deelnemers liet ervaren tijdens de workshop ‘Verbeterkata in de praktijk’. Deze methode is oorspronkelijk ontwikkeld door Toyota en er zijn al vele boeken over geschreven. Het helpt organisaties om te focussen op specifieke uitdagingen en om verbetering, aanpassing en innovatie te harmoniseren.

Een verbeterkata bestaat uit vier stappen:

 1. Begrijp de richting
 2. Begrijp de huidige toestand
 3. Bepaal de volgende doeltoestand
 4. Verbeter in de richting van de doeltoestand

Tijdens de workshop introduceerde Willem een probleem uit de praktijk. Het oplossen van dit probleem bleek moeilijk, omdat de oplossing buiten de kennisgrens van deelnemers lag. Maar als het dan toch lukt om zo’n obstakel te overwinnen, groei je en ben je in staat om aantoonbare waarde te realiseren bij een verbeterproject.

Key take-away van Willem: Verspil geen talent van medewerkers door ze altijd binnen de kaders te laten werken. Steun ze bij het zetten van stappen buiten hun persoonlijke grenzen. Dat maakt een organisatie futureproof.

‘’Verspil geen talent van medewerkers door ze altijd binnen de kaders te laten werken.’’

Storytelling met data

In één oogopslag je boodschap aan een publiek overbrengen met grafieken. Dat is waar het tijdens de workshop ‘Storytelling met data’ van Martijn Molenaar om draaide. De grafiek vertelt het verhaal, waardoor je zelf weinig hoeft toe te lichten.

Waarom is dit zo’n belangrijke vaardigheid om te leren? Dat komt doordat steeds meer organisaties gebruikmaken van dashboards met data om hun prestaties te monitoren. Maar hoe handig deze dashboards ook zijn om het effect van verbeteringen inzichtelijk te maken, ze zijn niet erg geschikt voor het communiceren daarvan.

Hoe je storytelling met data toepast? Deze drie tips helpen je op weg:

 1. Verbeter het uiterlijk en de leesbaarheid van de grafieken en tabellen. Bijvoorbeeld door de belangrijkste informatie een kleur te geven en de rest zwart-wit.
 2. Hou de doelgroep waar je de data aan presenteert in je achterhoofd. Laat alles wat niet relevant voor hen is achterwege.
 3. Data presenteren doe je niet alleen met visualisaties, maar ook met een verhaal waarin je het publiek meeneemt. Hierdoor kun je de informatie in context plaatsen en weet je zeker dat je publiek de data op de juiste manier interpreteert.

Key take-away van Martijn: Storytelling met data helpt je om inzichten uit data over te brengen aan een breed publiek. Zo overdonder je ze niet met complexe grafieken en tabellen, maar maak je de inzichten overzichtelijk, doelgericht en duidelijk.

‘’Overdonder je publiek niet met complexe grafieken en tabellen, maar maak de inzichten overzichtelijk, doelgericht en duidelijk.’’

Hoshin’ your life

Deze methode zorgt ervoor dat doelstellingen binnen een afdeling zijn afgestemd op de strategische doelen van de organisatie. In de workshop ‘Hoshin’ your life’, die werd gegeven door Jeroen van Dongen en Delano Hilhorst, pasten deelnemers deze methode verrassend toe op persoonlijke doelstellingen.

Hoe de Hoshin Kanri-methode werkt? Je begint met het benoemen van de lange termijn doelstellingen. Meestal kijk je zo’n vijf jaar vooruit. Op basis daarvan formuleer je meetbare doelstellingen voor het aankomende jaar. Die vertaal je vervolgen in een concreet actieplan met taken die het komende jaar moeten worden opgepakt.

De persoonlijke doelstellingen hadden betrekking op één van deze vijf domeinen:

 • Sociaal
 • Materieel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Spiritueel

Denk aan het beginnen van een boerderij in de bergen van Italië, het lopen van een marathon of het worden van plantmanager. Hoe groter de droom, hoe belangrijker het is om deze te verwoorden in concrete acties.

Key take-away van Jeroen en Delano: Knip doelstellingen voor de lange termijn op in kleinere behapbare doelen. En maak de resultaten meetbaar, zodat je weet wanneer je progressie maakt en dichter bij je doel komt.

Drie workshops met drie verschillende methodieken om processen te verbeteren. Welke methode(s) pas jij al toe? En welke key take-away ga je meenemen in je eigen verbeterprojecten? Laat het ons weten!

‘’Knip doelstellingen voor de lange termijn op in kleinere behapbare doelen.
Maak resultaten meetbaar, zodat progressie merkbaar wordt.‘’