Werken buiten je comfortzone

Sjoerd

Stel je bent net afgestudeerd. De wereld ligt aan je voeten. Alles mag en alles kan. Je begint vol enthousiasme aan je eerste baan en krijgt een super tof project aangeboden. Ideaal voor zowel je professionele als persoonlijke groei. Het is nagenoeg perfect. Totdat je erachter komt dat het bedrijf waar je komt te werken 200 kilometer bij je vandaan is… Is dat wel wat ik wil? Hoe kom ik in Zwolle? Hoe kan ik dit regelen? Het was even schakelen in mijn bovenkamer. Er werd meteen een beroep gedaan op mijn flexibiliteit om dit voor mezelf, Futureprove en de klant zo goed mogelijk op te lossen. Hoe maken we hier een win-win-win situatie van?

In september ben ik vol enthousiasme begonnen bij Futureprove, waarna er direct een intake gepland stond bij Enexis Netbeheer gevestigd in Zwolle. Eén dag later ging de telefoon. Enexis wilde me dolgraag hebben als Operationeel Leidinggevende en vanaf oktober kon ik bij hen starten met mijn eerste project. Een verschil maken door dit project te starten bij Enexis en deze uitdaging aangaan, is wat ik dolgraag wilde. Er was alleen een probleem; Zwolle ligt ongeveer op 200 kilometer afstand van mijn woonplaats in Limburg. Wat nu?

De oplossing voor dit probleem was: hybride werken. Futureprove, Enexis en ik zijn samen gaan kijken naar hoe we dit logistiek gezien het beste konden organiseren. Alle partijen waren gedurende dit proces ontzettend flexibel. Samen is besloten om drie dagen op kantoor te werken en twee dagen vanuit huis. Nu moest er nog een verblijfplaats komen voor de drie dagen dat ik op kantoor in Zwolle zou gaan werken, want dagelijks op en neer rijden was geen optie. Waar de meeste mensen er misschien van zouden schrikken om drie dagen per week aan bijna de andere kant van het land te werken, had ik hier eigenlijk helemaal geen moeite mee.

‘Voor iedereen een win-win-win! Er was veel mogelijk, maar zonder mijn proactieve en flexibele houding had ik dit project nooit af kunnen ronden.’

Samen besloten we dat ik twee nachten per week in een Bed & Breakfast in Zwolle zou gaan verblijven. Ik mocht zelf uitzoeken in welke Bed & Breakfast ik wilde verblijven en welke dagen ik hier zou zijn. Dus heb ik zeven verschillende Bed & Breakfasts geprobeerd, waarna ik de keuze heb gemaakt om één van deze zeven als vast verblijfadres te kiezen voor de aankomende maanden tijdens mijn project bij Enexis. Ik keek er elke avond naar uit om na het werken in Zwolle wat te eten te halen en naar mijn zelfgekozen appartement te rijden. Wat een feestje!

Door mijn dagen slim te plannen, heb ik geen belemmeringen ondervonden van het hybride werken. Ik zorgde ervoor dat ik de meeste contacten en overleggen inplande als ik op kantoor werkte. Op deze manier bleef ik de verbinding houden met het team dat ik aanstuurde. Op mijn thuiswerkdagen nam ik de tijd voor de voortgang van mijn project. Deze dagen gebruikte ik bijvoorbeeld om in alle rust modellen en ideeën uit te werken. Daarnaast werd er door corona nog steeds veel online gewerkt bij Enexis.

Al met al kijk ik terug op een zeer geslaagde, leuke en leerzame periode. Doordat iedereen zo flexibel was, heb ik een super tof project gehad en is er een uitstekend resultaat gehaald! En niet alleen het project was succesvol, maar het werken op 200 kilometer afstand was ook ten gunste van mijn persoonlijke groei. Voor iedereen een win-win-win! Er was veel mogelijk, maar zonder mijn proactieve en flexibele houding had ik dit project nooit af kunnen ronden. Ik moest zelf het voortouw nemen, zelf met een voorstel komen en daarna zelf alles regelen. Zoals ze zeggen: het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen!