Trainees aan het woord

Jurr & Matthijs

Matthijs: Hoe ben jij bij Futureprove terecht gekomen, Jurr?
Jurr: Op dezelfde manier als jij, we waren aan het afstuderen toen we spontaan gebeld werden door Eefke.
Eefke vertelde mij over het Futureprove concept en vroeg zich af of dat iets voor ons was.

Ik kreeg er in eerste instantie niets van mee totdat ik jouw telefoon in mijn handen geduwd kreeg. Na verschillende gesprekken gevoerd te hebben zijn we begonnen bij Futureprove. Dat is alweer ruim twee jaar geleden hè Matthijs. Twee jaar lang onszelf ontwikkelen om daarna te weten wat we willen, want ik twijfelde om mijn master te doen. Had jij ook die twijfel?

Ja, ik twijfelde ook tussen werken en verder leren.
En toen kwam Eefke met het Futureprove concept en gaf ze aan dat dit wat voor ons was. Een tweejarig traject volgen waarin je jezelf ontwikkelt op professioneel en persoonlijk vlak. Zodat je een beter beeld krijgt van wat er bij je past, wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Ja, de eerste trigger was de black belt training. Maar het was zeker niet alleen de black belt training. Want het is veel meer dan dat zoals: de persoonlijkheidstesten, leiderschapstrainingen en trainingen op het gebied van project- en verandermanagement. We zijn echt aan het traject begonnen om onszelf te ontwikkelen om na twee jaar te weten wat we willen. En dat is ondertussen ruim 2 jaar geleden. Matthijs, wat is voor jou het grootste verschil met 2 jaar geleden?

‘en daarbij het stuk opleiding dat we allebei interessant vonden!’

Ik ben nu een stuk serieuzer, ik neem meer verantwoordelijkheid ik heb nu meer ervaring in de omgang met mensen en hoe ik projecten moet begeleiden. Wat zijn die van jou?

Ik merk dat ik qua gedrag en werkzaamheden nu echt een young professional ben, dat ik gewaardeerd word en respect krijgt voor wat ik doe. Maar bovenal dat de werkzaamheden die ik uitvoer ertoe doen. Je krijgt uitdagende projecten die volledig afgestemd zijn op je kennis en kunde. Zo zit dat ook in het Futureprove concept want naast je trainingen voer je projecten uit. Ik heb 3 projecten gedaan. Matthijs hoeveel heb jij er gedaan?

Ik heb in totaal 4 verschillende projecten gedaan waardoor ik de unieke kans heb gekregen om bij verschillende bedrijven in de keuken te mogen kijken.

Ja klopt, daardoor zie je verschillende sectoren, mensen en culturen. Daarbij heb je ook verschillende mentoren die je helpen tijdens dit traject. Matthijs wat is jou het beste bijgebleven van deze mentorsessies?

Ik heb verschillende mentoren gehad. Ieder zo met zijn eigen focus en lessen. Een van de mentoren is mij het meeste bij gebleven. Hij had namelijk ook een traineeship gevolgd en was daardoor doorgegroeid naar operations manager. Dat sprak mij heel erg aan want ik kon mezelf goed spiegelen aan hem.

Dat is ook het mooie van het concept, je komt er achter wat je leuk vindt maar ook vooral waar je goed in bent. Wij hebben samen onze studie doorlopen en zijn samen afgestudeerd. Wij zijn bijna twee handen op een buik want we zijn allebei uitgestroomd bij hetzelfde bedrijf.

Maar we hebben wel allebei een totaal verschillende rol. Jij bent echt gericht op de data kant en ik ben operationeel gericht.

Ja, klopt en dat ondanks dat we allebei hetzelfde traject hebben doorlopen. We hebben echt de kans gehad om onze eigen interesses te ontwikkelen. Dat is erg leuk om te zien. Ik heb zelfs aangegeven dat ik het mentorschap zo prettig vind dat ik dat ook graag bij mijn huidige baan wil. Niet zo zeer voor de inhoud maar meer op persoonlijke ontwikkeling gericht. Dat vind ik gewoon heel belangrijk want wanneer je jezelf niet ontwikkelt, sta je stil.

‘De les die ik mee zou willen geven is: Blijf jezelf ontwikkelen, jezelf uitdagen en geniet daarvan.’

Jurr, welke training is jou eigenlijk het meeste bij gebleven?

Dat zijn er eigenlijk twee. Natuurlijk de Black Belt training. Die was inhoudelijk heel erg sterk en ging heel erg diep in op het statistische aspect. Daar merkte ik dat de data kant mij erg goed lag en ik dit ook goed kon. Maar ook de training over Lean Leadership. Ik heb daar echt een eyeopener gehad op het gebied van lean. Iedereen vindt het namelijk lief en zacht. Maar tijdens die training heb ik geleerd dat het ook echt een harde kant heeft. Dat kon ik heel erg waarderen. Hoe zit dat bij jou Matthijs?

Ik denk dat we er daar zeker nog een training aan toe moeten voegen en dat was het weekend naar de Ardennen. Daar hebben we een persoonlijke leiderschapstraining gehad. Dat was echt een hele goede training. We hebben elkaar op een andere manier leren kennen en het was een leuk weekend.

Heb je nog adviezen voor toekomstige trainees?

Sowieso raad ik iedereen die niet weet wat hij of zij wil aan om een traineeship te volgen. Daarbij moet je jezelf er wel bewust van zijn dat het een intensief traject is. Maar het is het meer dan waard, omdat ik nu op de plek ben gekomen waar ik mij goed bij voel. Welke les zou jij mee willen geven?

Mijn advies dat ik mee zou willen geven is als eerste geniet ervan. Ik vond het echt een heel leuk en leerzaam traject als ik er op terug kijk. Je collega’s zijn allemaal dezelfde leeftijd, je hebt hetzelfde doel, je doet leuke trainingen en je komt bij mooie bedrijven dus daar moet je echt van genieten.