Mijn project bleek van levensbelang

Ilvy

Mijn project bij Futureprove betrof een urgent thema: de vraag naar medicijnen gaat enorm stijgen de komende jaren, maar de productiecapaciteit kon niet verder verhoogd worden. Dit betekende dat al de beschikbare productiedagen zo effectief mogelijk gebruikt moesten gaan worden, om de markt te kunnen blijven bedienen. Een taak van levensbelang, zo bleek, in tijden van Covid-19.

Het onderdeel van het productieproces dat ik moest optimaliseren gaf regelmatig alarmen, wat soms zorgde voor stilstanden in het proces en irritatie bij de medewerkers. Om te achterhalen hoe groot de stilstanden daadwerkelijk waren, heb ik een grondige data-analyse uitgevoerd. Wat bleek: tegelijkertijd met het alarm van het productieproces kwam een ander alarm voor de stilstand naar voren. Dit alarm bleek een veel bredere omvang te hebben, dit ging namelijk om het complete automatisch ingeregelde schoonmaak proces. Om de èchte oorzaak van de capaciteitsuitdaging te kunnen vinden, was een scopewijziging naar het automatische schoonmaak proces noodzakelijk.

‘Ik weet nog dat ik van mijn mentor te horen kreeg dat dit project levens kon redden.’

Deze scopewijziging vond ik lastig, omdat ik het gevoel kreeg dat ik hierdoor de kwestie waar de operatie last van had niet weg kon nemen. Met behulp van mijn mentor ben ik gaan inzien, dat we met de oude scope de doelstelling niet gingen halen. Hierdoor ben ik in gaan zien dat de scope wijziging echt noodzakelijk was voor het verhogen van de productiecapaciteit. De belangrijkste oplossing bleek een aanpassing in de preventieve onderhoudsstrategie. Door de invoer van onder andere deze oplossing, is de afdeling nu in staat om 1 miljoen extra medicijnen te produceren per jaar. Ik weet nog dat ik van mijn mentor te horen kreeg dat dit project levens kon redden. In eerste instantie vond ik dat wat overdreven, maar toen Covid-19 ons land bereikte bleek dat dit medicijn harder nodig was dan ooit tevoren.

Wanneer ik terugkijk hoe ik bij dit resultaat ben gekomen, ben ik erg trots op mezelf. Ik heb zelf een team samengesteld, om de juiste informatie te verkrijgen. Daarbij heb ik me goed gehouden aan de stappen die horen bij een DMAIC-project, waardoor ik gestructureerd kon werken. Zelfs zo goed dat dit project beloond is met mijn Lean Six Sigma BlackBelt certificaat.

Het project is in mijn ogen succesvol afgerond. Samen met een team van experts hebben we dit allemaal voor elkaar gekregen. Doordat er minder stilstanden zijn is er meer rust bij de operators en worden er meer medicijnen geproduceerd. Van tevoren had ik mezelf niet voor kunnen stellen dat dit het effect zou zijn van mijn project. Een project dat daadwerkelijk van levensbelang is.