The Future of Lean Leadership

Eefke de Kam

Hoe creëren we een stimulerende omgeving voor toekomstige leiders op het gebied van The Future of Lean?

Deze vraag stond centraal tijdens onze presentatie op de ELEC, the European Lean Educators Conference, georganiseerd bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Futureprove heeft met trots gefungeerd als een van de hoofdsponsors en was lid van de Program Committee. Deze samenwerking benadrukt onze sterke band met de onderwijsinstelling Avans in het algemeen en het lectoraat van Ton van Kollenburg in het bijzonder.

Tijdens een van de workshops van het ELEC-congres heeft Eefke de Kam een toelichting gegeven over haar aanpak in de ontwikkeling van jonge talenten. Deze aanpak lichtte ze toe aan de hand van haar persoonlijke leergang en drijfveren. Ze stond stil bij haar eigen keuzes, achtergrond en het belang van leerwinst.

Het verhaal van Eefke begon in haar vroege jaren, waar ze in de box al haar lego op kleur en vorm sorteerde. In haar opvoeding gaven haar ouders haar de kunst van het reflecteren mee. Deze twee rode draden, met continu verbeteren als metgezel, vormen een reeks waardevolle lessen als bouwstenen voor haar persoonlijke groei. Fouten werden haar metgezellen, en elke struikeling bracht een onschatbare les met zich mee. Het bracht een diep begrip met zich mee, een erkenning dat leren niet stopte, dat elke fout een kans was om sterker te worden.  En zo creëerde zij haar eigen pad.

Deze ontdekking vormde de basis voor Futureprove. Reflecterend op haar pad tot dusver, besefte zij dat zij onbewust haar persoonlijke KATA’s had doorlopen, een mentale reis van leren, verbeteren en evolueren. Wat houdt dit in? De Kata-methode is een benadering die draait om het ontwikkelen van vaardigheden door middel van herhaalde oefeningen en verbetercycli. Het woord “kata” komt uit het Japans en verwijst naar een vorm van routinepraktijk. In de context van continu verbeteren betekent het herhaaldelijk oefenen van specifieke routines en gedragingen om deze uiteindelijk in de dagelijkse werkzaamheden te internaliseren.
De Kata-methode omvat de verbeter Kata en de coaching Kata. De verbeter Kata is een patroon van denken en handelen om doelen te bereiken, terwijl de Coaching Kata een gestructureerde manier is waarop leidinggevenden hun teams begeleiden bij het toepassen van de verbeter Kata. Samen vormen ze een systeem dat continue verbetering en ontwikkeling bevordert.

‘’Voor Futureprove is persoonlijke begeleiding cruciaal voor individuele groei en ontwikkeling.’’

Een cultuur van begeleiding en verandering

In een wereld waar fouten maken vaak ontmoedigd wordt, streeft Futureprove er juist naar een omgeving te creëren waarin fouten worden omarmd als waardevolle leermomenten. De kern van het concept van Futureprove is dan ook gebaseerd op de professionele en persoonlijke KATA’s die een trainee doorloopt. De talenten worden gestimuleerd om hun eigen verbeterkata’s te doorlopen, waarbij groei voortkomt uit het durven maken van fouten en daarvan leren. Voor Futureprove is persoonlijke begeleiding cruciaal voor individuele groei en ontwikkeling.

Het intensief begeleiden van onze talenten is de kern van onze filosofie, aldus Eefke. Het creëren van een win-win-win situatie. Persoonlijke leerdoelen, gesprekken met talentmanagers en intensieve leertrajecten dragen bij aan hun holistische groei. Naarmate talenten inhoudelijk en persoonlijk groeien, profiteren bedrijven van baanbrekende initiatieven en krijgt de samenleving individuen die klaar zijn om de toekomst vorm te geven.

Eefke haar droom: “Dat alle managementteams van productiebedrijven in Nederland getalenteerde starters de begeleiding geven die ze nodig hebben, zodat zij hun talenten direct kunnen inzetten en organisaties hun doelen kunnen behalen! En dat oud-Futureprovers een waardevolle bijdrage leveren aan deze cultuurverandering, dankzij hun ontwikkelingsgerichte mindset.”

Futureprovers zijn vooruitstrevende hbo-/wo-professionals, met een passie voor procesverbetering en Lean Six Sigma Black Belt. Het leertraject voor onze Black Belts bestaat uit het verwerven van expertise door middel van praktijkgerichte verbeterprojecten met Master Black Belts. Strategische vaardigheden, adaptieve toepassing en snelle en effectieve ontwikkeling zijn belangrijke onderdelen van onze trainingsfilosofie. Doordat Futureprovers voortdurend nieuwe uitdagingen tegenkomen in verschillende organisaties, leren ze zich inhoudelijk en persoonlijk te ontwikkelen. De uitstroom aan het einde van ons traineeship weerspiegelt dit succes, want veel talenten vinden een vaste plek in bedrijven waar ze uitblinken tijdens opdrachten.

‘’Bij Futureprove benadrukken we dat de enige echte fout degene is waarvan je niets leert.’’

Wat Eefke betreft past het inzetten van continu verbeteringstechnieken op de persoonlijke ontwikkeling goed in de toekomstgerichte ontwikkelingsaanpak van de talenten. Hierdoor kunnen talenten evolueren naar de procesverbeteraars van de toekomst. In een wereld die eveneens voortdurend evolueert, is het essentieel om vooruit te denken en uitdagingen met een frisse blik tegemoet te treden. De toekomst toebehoort aan de dynamische en innovatieve geesten van Generatie Z. Deze nieuwe generatie bezit een aantal unieke kenmerken, waaronder een voorliefde voor afwisseling in het werk, de neiging om beslissingen uit te stellen en een verlangen naar een zinvolle carrière, terwijl ze voorzichtig zijn met persoonlijke investeringen. De angst om fouten te maken blijft vaak hangen en belemmert het natuurlijke groeiproces. Bij Futureprove benadrukken we dat de enige echte fout degene is waarvan je niets leert.

Om ervoor te zorgen dat Lean en Lean Six Sigma toegepast blijven worden in de organisaties waarmee we samenwerken, benadrukken we het belang van samenwerking. De samenwerking tussen scholen, bedrijven en begeleiders staat centraal, gericht op de inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling van talenten.

Eefke sloot af met de volgende woorden: “Alleen door gezamenlijke inspanningen en ontwikkelingsgerichte begeleiding kunnen talenten bloeien als echte professionals en leiders van de toekomst!

Hoe draag jij bij aan de toekomst van Lean Leadership? Laat het ons weten!